Óra

Naptár

október 2021
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Magyar Falu Program

MFP_logo.jpg

Mai látogatóink

Oldalainkat 1007 vendég és 0 tag böngészi

Pályázati beszámoló 2018. év

EFOP-1.5.2-16-2017-00008

A pályázat célja a kulturális- és társadalmi tőke, továbbá az egyéni és közösségi
cselekvőképesség fejlesztése, amelynek eredményeként az egyes térségekben, településeken, településrészeken élők fel- és megismerik településük emberi, szellemi, tárgyi, környezeti értékeit, tudatosulnak bennük saját személyes és szűkebb közösségük emberi, tudás- és képességbéli értékei és alkalmassá válnak a környezetükben és önmagunkban rejlő erőforrások fejlesztési, fejlődési célú tudatos alkalmazására.

Bak településen ennek a pályázatnak köszönhetően számos szakkör indulhatott és a legtöbb rendezvény ebből a forrásból került megvalósításra. Indult pl. kézimunka szakkör, kosárfonó szakkör, asszonytorna, kismama torna, babamasszázs, dietetikus és gyermekpszichológus előadás. Ifjúsági önkormányzatot szerveztünk valamint 2019-ben egy kezdő német nyelvtanfolyam is lebonyolításra kerül. Ebből a forrásból finanszíroztuk a Falunapot és a Pántlika fesztivált, valamint a Faluolimpiát, melynek keretében kültéri sporteszközöket (kosárpalánk, ping pong asztal, sakk készlet) kaptak a gyerekek. Jövőre egy nagyobb hangvételű sportnap is megrendezésre kerül. A pályázatnak köszönhetően ezeket a programokat díjmentesen tudják igénybe venni a település lakói. Íme egy kis ízelítő a programokból:

 

asszonytorna

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében Bak község önkormányzata a Faluházban Asszonytorna foglalkozásokat szervez szakképzett gyógytornász vezetésével.

A program célja, hogy a résztvevők elsajátítsák azokat a gyakorlatokat, amelyek javítják a mozgáskoordinációt, megelőzik a rossz mozdulat következtében kialakult húzódásokat, sérüléseket, erősítik a gerinc izmait és javítják az egész szervezet oxigénellátását a véráram fokozása révén. Ezeket heti rendszerességgel a közös tornán gyakorolják, bővítik, emellett otthon, napi szinten is végezhetik.

 

Cél:

Gyengült izmok erősítése

Megrövidült izmok nyújtása

Tartáskorrekció

Medence mobilizáció

Gerincoszlop mobilitásának fenntartása

 

Továbbá a résztvevők megtanulják:

Talajról való helyes, gerinckímélő felállást

A guggolás helyes kivitelezését

Gyakorlatok helyes, s egyben gerinckímélő kivitelezésének elsajátítását

 

Eleinte sok kifogást találtak a résztvevők, hogy ma miért nem tudnak eljönni, de a közös beszélgetés, jó hangulat, a példa, és a mozgással járó könnyebbség meggyőzte őket.

A gyakorlatok a fokozatosság elve alapján nehezedtek. Alkalomszerűen előkerültek eszközök is a monotonság megtörésére: először labda, majd bot.

 

 Aki rendszeresen eljárt a tornára fél év után azt tapasztalta, hogy jobb lett a közérzete, kevesebb lett a testsúlya, nem fájt annyira a háta, a lába, és a dereka. Még egy nagyon lényeges dolog történt: jelentősen csökkentek alvászavarok, megszűnt a rossz közérzet és elmúltak a gerincpanaszok. A létszám fokozatos növekedése és állandósulása az bizonyította, hogy a kezdeményezés jó, szükség van ilyen foglakozásra. A résztvevők egyre több ideig időznek a torna végén még a teremben, beszélgetnek, viccelődnek. A településen működő Baki Faluvédő Asszonyok Egyesülete október 7-én egy közös sétára is meghívta a gyógytornászt, aki több helyen megállva rövid átmozgatást végzett a résztvevőkkel. Ezt követően a tornászok egy kis csapata már komolyabb gyalogtúrán is részt vett,melyet Németh Zsófia  szervezett.

 

várandós torna

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében Bak Község Önkormányzata Várandós torna címmel szakkört indított, mely 2018 májusában indult és június, július, augusztus, szeptember, október, november, december hónapban folytatódott. A védőnői tanácsadó épületében várta a kismamákat Könyves Ildikó, a program levezetője. A várandós torna egy speciális mozgásforma. A várandósság 12. hetétől kizárólag orvosi - védőnői javaslatra történhet. Célcsoportja értelemszerűen a várandós kismamák, a projekt alatt a létszám minden alkalommal változik, mivel újabb kismamák kapcsolódnak be a programba illetve a terminushoz közeledve lépnek ki a programból és édesanyává válnak. A foglalkozás személyre – állapotra szabva történik zenére, vidám hangulatban. A második trimeszterben lévő kismamák mozgása sokkal tágabb. Állva, fit-ball labdán ülve (gerinckíméléssel) vagy polifoamon tornáznak, míg a terminushoz közeledők mozgása már beszűkültebb, több nyújtás, ülő- és légző gyakorlat beiktatásából áll. Azok a résztvevők, akik közben édesanyává váltak, szívesen jöttek vissza a szülés követően, hisz hiányzott nekik a mozgás és regenerálásra is szükségük volt, így a torna néhány hónap eltelte után várandós és szülés utáni regeneráló tornaként működött tovább. A torna egyéni konzultációra is lehetőséget adott, mint a kismamák, mint az anyukák tekintetében.

 

A torna céljai:

- a jó közérzet megtartása,

- a fittség megőrzése, a keringés fokozása, mely az ödémák kialakulását megelőzi, illetve csökkenti

- nyújtások (a megemelkedett magnéziumszükséglet miatt kialakult izomgörcsök csillapítása, enyhítése kimozgatásokkal)

- tartás javítása (hátizmok erősítése)

- derékfájás enyhítése (kimozgatások, hát- és derékmasszázs)

- befelé figyelés (anya-magzat kapcsolat építése)

- a mozgással (kinetikus gyakorlatok) a baba idegrendszere is érik, fejlődik, oxigén és tápanyag ellátása fokozódik

- a test változásának megfigyelése és alkalmazkodás a megváltozott állapothoz

- légző gyakorlatok tanítása

- közösség építése

- tapasztalatcsere más kismamákkal, kételyek megbeszélése

 

A regenerálás céljai:

- meggyengült hasizom edzése

- hátizom, mellizom megerősítése

- szervezet megerősítése

- gyenge gátizom megerősítése

- mozgás öröme

- közösséghez tartozás

- tapasztalatcsere

 

falunap

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében augusztus 20-án megrendezésre került a Falunap programja, mely egyben a Faluház átadásának 30 éves jubileumi ünnepeként is szolgált.

E nap több korosztály számára is kikapcsolódást kínált. A délelőtti program futó és kerékpártúra versennyel indult. A délutánt színesítették az ünnepi megemlékezés mellett ügyességi versenyek, ugráló várak, széleskörű színpadi produkciók. Ezek kertében Bach Szilvia és Auth Csilla és tűzijáték is szerepelt a programok között. Külön kiemelném a Széchenyi Hanna Kórus és a Zengő Húrock Gitáregyüttes műsorát. Az évforduló alakalmából ismét összeállt a Baki Műkedvelő Fiatalok csoportja, akik két legsikeresebb műsorukkal álltak színpadra. Előadásukban részleteket láthattak az Elisabeth című musicalből és az István, a király rockoperából. Az Orfeum Vándorszínpad előadásában fergeteges operett műsor szórakoztatta a nagyérdeműt. Ez a programsorozat méltóképpen foglalta össze az elmúlt harminc év eseményeit, műsorain keresztül kiemelve a helyi közösségek összetartó erejét.

A programok lebonyolításában közreműködtek a helyi civilszervezetek tagjai és a Faluház önkéntesei is. A rendezvényen 500 fő vett részt.

pántlika fesztivál

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében Bak község Önkormányzata Augusztus 19-én megrendezte a Pántlika Folklórfesztivál és Kézműves Kirakodó Vásárt.

A színpadon a Baki Pántlika Néptáncegyüttes és a meghívott vendég együttesek mutatkoztak be. E mellett, egyebek közt, népi játszóház és játszótér kínált szórakozási lehetőséget az idelátogatóknak. Vidám vetélkedő keretében választották meg a Falu Királyát és Királynőjét. Kovács Nóri, a Motiva együttes énekesnőjének koncertje után megköszönték a harminc év aktivistáinak, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a község kulturális életéhez. Az emléklapok átadása után a baráti beszélgetésre, koccintásra a Faluházban került sor. A Kézműves Kirakodó Vásár pavilonjaiban népi kézművesek mutatták be munkájukat és kínálták portékájukat.

A programok lebonyolításában közreműködtek a helyi civilszervezetek tagjai és a Faluház önkéntesei is. A rendezvényen 300 fő vett részt.

Falu olimpia

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében Bak Község Önkormányzata 2018. október 5-én Falu Olimpiát tartott a helyi Göcsej Kapuja Általános Iskola sportpályáján. A rendezvény célja, a településen élők számára különféle sportolási lehetőség biztosítása valamint a megmérettetés volt. Különböző sportos feladatok teljesítésével mérhették össze tudásukat, gyorsaságukat a falu olimpia résztvevői (gyerekek és felnőttek egyaránt), a legkisebbek pedig izgalmas ügyességi vetélkedőn vehettek részt.Új sportszerek is felállításra kerültek az olimpia keretében, többek között kültéri kosárlabda palánkot, sakk készletet és ping-pong asztalt kaptak a helybeliek. A sportszerek felállításában és a versenyek lebonyolításában segítséget nyújtottak az általános iskola munkatársai és a szülői munkaközösség tagjai. A programon megközelítőleg 100 fő vett részt.

Széchenyi Hanna kórus és Zengő Húrock gitáregyüttes koncertje

EFOP-1.5.2-16-2017-00008 „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – Felsőrajki konzorcium” című projekt keretében Bak község önkormányzata a Faluházban működő Széchenyi Hanna kórus és Zengő Húrock Gitáregyüttes munkáját technika eszközök beszerzésével támogatta. A kórus és az együttes a szeptembertől indult próbafolyamat végén decemberben, az adventi időszakban több koncertet adott a településen és más községekben is.

Településünkön a kóruséneklésnek nagy hagyománya van. A Gróf Széchenyi István által 1824-ben építtetett templomunkban a mindenkori kántorok irányításával a kezdetektől fogva működött énekkar. Az Énekkar 1997 óta működik. Akkor általános- és középiskolás diákok alkották, akik mára már felnőttek lettek, de még mindig aktívan vesznek részt programjainkon. A kórustagok tehát a 10-50 éves korosztályt képviselik. A tagok közül néhányan hangszeres kísérettel segítik az együttes munkáját: gitár, furulya, zongora, orgona, ritmushangszerek.

A kórus részt vesz a helyi, valamint a környező települések kulturális és egyházi rendezvényein, falunapok, kistérségi bemutatók, polgári esküvők, névadók, alapítványi rendezvények. Egyházi szolgálatot is teljesít: esküvői szertartások, gitáros ifjúsági mise havonta, keresztelők  és keresztút gitáros énekekkel, elsőáldozás bérmálás, karácsonyi koncert.

Az idei karácsonyi koncert a hagyományoknak megfelelően egy órás időtartamú volt.

Fokozatosan építkezett a könnyebb művektől (kánonok, népdalfeldolgozások, könnyű kétszólamú művek) az igényesebb többszólamú kórusművek és a többféle stílus irányába.

A műsor december 21-én a Faluházban, 23-án a templomban került bemutatásra. Ezen kívül más települések meghívásának is eleget tettek.

 

 

Magyarország hőtérképe

Hőtérkép

Magyarország felhőképe

Felhőkép

Magyarország széltérképe

Széltérkép