Óra

Naptár

december 2018
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Belépés

Mai látogatóink

Oldalainkat 414 vendég és 0 tag böngészi

Tájékoztató

Tájékoztató a Bak községet sújtó rendkívüli időjárási körülményekről.

 

Egy alapvetően fontos dolog: az eddigi történelem során nem igazán volt gyakori jelenség, hogy ilyen intenzitású csapadék ilyen gyakran megjelenjen egy adott települést sújtva.

A rendkívüli csapadék következtében alapvetően a kárelhárítás az önkormányzati vagyontárgyak (utak, hidak, átereszek, árkok) esetén az önkormányzat feladata. Az elmúlt időszakban (május 10. óta) immár három vis maior igényt nyújtottuk be kármentesítésre, helyreállításra. Ennek sajnos az az alapvető problémája, hogy a hivatali malmok roppant lassan őrölnek, a Belügyminisztérium még a tavaly novemberben!!!!! benyújtott igények bírálatánál tart. A helyreállítás sajnos nem két fillér, saját erőből nagyon szűk lehetőségeink vannak...

Az önkormányzat 2018. évi költségvetése az előző évekhez képest jelentős mértékű iparűzési adó bevétel kiesés miatt amúgy is hiánnyal, hitelfelvétellel került elfogadásra. A helyreállítási, védekezési költségek jelentős összegűek (mintegy 1 km hosszban a Rákóczi-Petőfi utcai vízelvezető árkok, útpadkák, járdák, a Táncsics utca padkájának helyreállítása, a Buzola-árokban felgyülemlett több 100 m3-nyi hordalék eltakarítása, a Gubinecz-árok végén található hordalékgyűjtő tisztítása, stb.), amelyek fedezete nem biztosított a település költségvetésében.

Emellett a rendkívüli időjárás nem csak a mi településünket sújtja, így rengeteg igény jelentkezett, ami nem abba az irányba hat, hogy az állam bőkezűen támogassa a helyreállítási igényeket.

Minden nagyobb eső után amúgy megtörtént - amennyire az anyagi lehetőségek engedték - a tisztítás, az árkok tisztítása. Minden létező és hatáskörrel rendelkező hatóságot (Katasztrófavédelem, Talajvédelem, Vízügy, stb.) megkerestünk már az első elöntés óta (ez MÁJUS közepe!), s így jutottunk el odáig, hogy a Talajvédelmi hatóság június 13-án helyszíni szemlét tartott, illetve június 19-én kerül sor egy több hatóság részvételével történő bejárásra.

Több, a szemlén megjelent Hatóság képviselője jelezte, hogy 8 napon belül írásban nyilatkozik (a nyilatkozatok a Hivatalunkhoz a mai napig nem érkeztek meg), a Talajvédelmi Hatóság képviselője jelezte, hogy a földhasználókat a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt, az erózió megakadályozására vonatkozó kötelezettségek teljesítésére fogják felszólítani, illetve javasolják, a zöldítés keretében a füvesítést. Összefoglalva elmondható, hogy a megjelent Hatóságok képviselői a fő problémát a nagy mennyiségű, hirtelen lehulló csapadékban látták.

Több szakértővel egyeztettünk, az az elképzelés, hogy a Rákóczi és a Petőfi utcai telkek végében egy árok kerülne kialakításra, amely a Tekeresi úton csatlakozna a Válicka vízgyűjtő árkához, megakadályozandó a termőföld lehordást. Jelenleg egy vízügyi mérnök foglalkozik a tervek elkészítésével.

A hozzáértők szerint az az alapvető probléma, hogy a mezőgazdasági földhasználók nem tesznek eleget a földtörvényben foglalt, erózió-megelőzési feladatuknak (kapás növények, kukorica, napraforgó vetések vannak a falu felett), így a rendkívüli mennyiségű csapadék akadálytalanul mossa a hordalékot a falura. Emellett állítólag régi utak, árkok mezőgazdasági művelés alá vonása történt, így nincs a víznek más irányban, mint a falu felé való elfolyása.

Összefoglalva: a lakossági károk tekintetében legfeljebb mentális kárpótlás lehet, az önkormányzat minden tartalékát felemésztette a védekezés és előttünk áll a helyreállítás is, amire nem tudjuk mikor és mennyi támogatást kaphatunk.

Bak község Önkormányzata képviseletében ezúton is megköszönöm a Tisztelt Lakosság kitartását, pozitív hozzáállását, illetve Kovács Tamásnak egyéni vállalkozónak a viharkárok felszámolása érdekében tett soron kívüli, gyors munkáját.

 

                                                                                              Molnár Károly

                                                                                              polgármester

Magyarország hőtérképe

Hőtérkép

Magyarország felhőképe

Felhőkép

Magyarország széltérképe

Széltérkép