Óra

Naptár

október 2021
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Magyar Falu Program

MFP_logo.jpg

Mai látogatóink

Oldalainkat 1425 vendég és 0 tag böngészi

Kisiskolák nagy tehetségei szakmai beszámoló

             

„Kisiskolák nagy tehetségei”

Szakmai beszámoló

 

 

 

A Göcsej Kapuja Bak Általános iskola sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett tehetségfejlesztésre. A NTP-KKT-A-14-0060 pályázaton elnyert 1,2 millió Forint támogatás lehetővé tette, hogy 20 tehetséges 5-6-7. osztályos tanuló, német vagy angol nyelvi kurzuson, rajz- vizuális kultúra szakkörön, 15-15 órában, valamint egy három napos táborozáson vegyen részt.

A program során párhuzamosan zajlottak a három tehetségfejlesztő szakkör foglalkozásai április-május hónapban. A szakkörök megvalósítását április 10-én kezdtük el bízva abban, hogy a pályázatunk pozitív elbírálásra kerül. A pályázatban 20 gyerek vett részt, közülük egy halmozottan hátrányos helyzetű. Nyelvi szakkörökön 7-13 bontásban dolgoztunk a tanulók képességeinek megfelelően. Mindkét szakkörben heti két órában, illetve az utolsó alkalommal 3 órában dolgoztuk fel a betervezett témaköröket. Az idegen nyelvi kompetencia minden területét változatos játékos feladatokkal fejlesztettük, egyéni, csoportos és páros munkában.

Vizuális kultúra szakkörön az egész csoport vett részt két szakember irányításával. A különböző technikák felhasználásával a fény és árnyék ábrázolása, megjelenése volt a középpontban, ezzel a tanulók térlátását is fejlesztettük. A diákok érdeklődési körének megfelelő témák (beállítások) kiválasztásával motiváltuk a tanulókat az élményt nyújtó művészi munkára.

Három napos tábor során a résztvevők több szakember segítségével elmélyíthették a tudásukat a művészetek és az érzelmi intelligencia területén. Drámapedagógiai és konfliktus kezelő foglalkozásokon gyakorolták be az érzelmek kifejezésének módjait, a saját agresszió és stressz helyzet kezelését. Drámapedagógiai és művészeti foglalkozások középpontjában is a színek, fény és az árnyék állt.

1. Nyelvi fejlesztés eredményei: a kiscsoportban történő tehetségfejlesztés során olyan szituációkat és élethelyzeteket gyakoroltunk be a diákokkal, amelyek mindkét nyelv esetén segítséget nyújtanak nekik a más országból származó diákokkal való kapcsolatfelvételre. Változatos feladatokkal mélyítettük el a megszerzett tudást, a gyerekek bátrabban kezdeményeznek párbeszédeket, jobban feltalálják magukat a különböző idegen nyelvi szituációkban. Célzott szókincsfejlesztésük képessé tette őket, hogy érzéseiket szükségleteiket idegen nyelven kifejezzék így az erőszakmentes kommunikáció technikáját nemzetközi környezetben is tudják használni.

2. Vizuális fejlesztés eredményei: A rajzszakkör és a bezerédi tábor képzőművészeti, fényképészeti foglalkozásai új technikákkal eszközökkel ismertette meg a résztvevőket. Az elméleti és a gyakorlati képzés képessé tette a tanulókat arra, hogy felismerjék a fény és az árnyék jelentőségét a művészeti alkotásokban és saját munkáikon is felhasználták a mondanivaló és az érzések kifejezésére. A művészi alkotások készítése közben fejlődött a gyerekek eszközkezelési technikája, és a térlátása. A fényképezés az élmény mellett, új művészi kifejezés eszközét mutatta meg a gyerekek számára.

3. Inter- és intraperszonális kapcsolat területén: a tanulók a táborban alkalmazott tesztek, drámajátékok és páros gyakorlatok segítségével megtanulták beazonosítani lelki működésük azon pontjait, ahol a stressz szituáció elindul, fejlődött ilyen módon stressz tűrésük, hiszen az indulatok elszabadulása helyett gyakorolták a szükségletek mentén való gondolkozást. A tábor után tudatosabban kezelik hosszú és rövid távú céljaikat, erősségeiket és fejlesztendő képességeiket. A drámajáték segítségével megtapasztalhatták az előítéletes gondolkozás következményeit, elválasztva a hétköznapi rutint az előítéletektől.

A pályázatról készült képek megtekinthetők: http://bak.hu/index.php/galeria/category/21-kisiskolak-nagy-tehetsegei

 

          

 

Magyarország hőtérképe

Hőtérkép

Magyarország felhőképe

Felhőkép

Magyarország széltérképe

Széltérkép