• 8945 Bak, Rákóczi u. 2/a.
  • polgarmester@nullbak.hu
  • 92/461-001

Kutak bejelentése

A kutak bejelentési kötelezettségét előíró szabályokat az Agrárminisztérium még változtatni fogja, ezért kérjük a tisztelt kúttulajdonosok türelmét!

Amint a szabályok egyértelműek lesznek, felhívást fogunk közzétenni, hogy pontosan mi a teendő ásott, illetve fúrt kutak esetében.


A sajtóban szinte naponta jelennek meg hírek arról, hogy 2023. december 31-én lejár a kutak bejelentésének határideje, és ezzel kapcsolatosan a tulajdonosoknak milyen kötelezettségei vannak.

Az eredeti szándék a a felelős vízgazdálkodás biztosítása volt, az engedély nélkül létesített kutak ugyanis komoly gondot jelentenek a mezőgazdaságnak.

MIÉRT KELL A KÚTRA ENGEDÉLYT KÉRNI?

Vitathatatlan, hogy a víz olyan kincs, ami drágább mindennél, aranynál, olajnál. Éppen ezért az Európai Unió szükségesnek látta a vízkészletek felmérését, annak őrzését. Magyarország kormánya is elkezdte a hazai vízkészletek felmérését és hosszútávú kezelhetőségének vizsgálatát. Az Európai Unió előírja, hogy a vízkivételi rendszerek/pontok listába kerüljenek, ismert legyen, hogy mely vízkészletek hány ponton vannak terhelve. Enélkül nem lehet tervezni a vízkészlet-gazdálkodást, tehát a kút bejelentés előírása egy természetes igény.

Az Agrárminisztérium újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában. Amint ezek nyilvánosságra kerülnek, tájékoztatni fogjuk róluk a Lakosságot.

A Kormány április 12-én kiadott közleménye a kutakról

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A FÚRT ÉS ÁSOTT KUTAK BEJELENTÉSÉRŐL