• 8945 Bak, Rákóczi u. 2/a.
  • polgarmester@nullbak.hu
  • 92/461-001
  • Keresés

Zártkerti Program

Tisztelt Lakosság!


Bak Község Önkormányzata a 2021. évi Zártkerti Program keretében 9.700.000,-Ft összeget nyert.

A Bak 1229/2. és 1263. helyrajzi számú utak víz elvezetésének rendezése, felületkiegyenlítése, burkolatának megerősítése történt meg, hogy mindenféle időjárási helyzetben biztonságosan megközelíthetőek legyenek a hegyi gazdák által művelt birtokok, illetve földrajzi elhelyezkedéséből adódóan népszerű a Baki hegy a turisták, kirándulók számára. A hegyháton vezet keresztül a Kék Túra útvonal egy szakasza is.

Ezen felül lehetőség volt arra, hogy a védett, műemlék jellegű keresztjeink restaurálása megtörténjen, és eredeti állapotukban megtekinthetőek legyenek. A zártkert területén jelenleg négy kereszt található. Ezek közül kettő kritikus állapotban volt. Tekintettel arra, hogy a keresztek magánterületen állnak, az Önkormányzat beszerezte a felújításhoz a tulajdonosok írásos hozzájárulását. Ez egy kereszt esetében érkezett meg határidőn belül, így ennek helyreállítása lett a pályázat egyik fő célja.

A támogatói okirat kiadását követően először a kereszt felújítása történt meg. A szerződéskötésre 2022. április 27. napján került sor, a teljes felújítás 2022. június 8-án fejeződött be.

Ezt követte 2023. március 23. napján megkötött szerződés alapján, 2023. március 31. napi teljesítéssel a Bak 1229/2. és 1263. helyrajzi számú utak illetve a hozzájuk tartozó vízelvezető rendszer felújítása.

Ennek köszönhetően a zártkerti birtokok tulajdonosai ingatlanaikat könnyebben és biztonságosan tudják megközelíteni, ezzel a beruházással növekedik a területek értéke, többen folyatják a területük művelését, az eddig nehezen megközelíthető részeken is. Csökkent a potenciális balesetek száma, biztonságosan folytatható a zártkertben folyó értékmegőrző tevékenység.

A szakrális emlékek felújítása kapcsán a keresztek közelében elhaladó kerékpárút és túraútvonal látogatói számának növekedése várható búcsújárás kapcsán. Szintén lényegesnek tartjuk a felújítást kulturális örökségünk megőrzése kapcsán